Strefa Wiedzy

JAK DBAM O WŁOSY BY BYŁY ZDROWE

Włosy to nasza wizytówka, a ich jakość często pokazuje nie tylko stan naszego zdrowia, ale i to jak o nie dbamy. Oprócz odżywczej diety warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, które znacznie mogą poprawić ich kondycję.Najłatwiej zadbać o włosy w naturalnym kolorze, które nie farbowane czy rozjaśnianie. Natomiast, nawet włosy rozjaśniane mogą prezentować się zdrowo i pięknie.Dostaję sporo pytań o moje włosy, więc poniżej podstawowe zasady jakich się trzymam, żeby zachować ich dobrą kondycję.

Śniadania białkowo-tłuszczowe. Dla kogo? Dlaczego?

W ostatnich latach śniadania białkowo tłuszczowe zyskują ogromną popularność i choć do tej pory polecano w dużej mierze zbilansowane śniadanie w stylu owsianki z dodatkami takimi jak orzechy, tak teraz zostaje ona wyparta na rzecz jajek z boczkiem.Co spowodowało taką zmianę?

CZY SAMI POWODUJEMY CHOROBY, KTÓRE NAS DOTYKAJĄ?

Łatwo jest przypisać sprawczość światu, komuś innemu, albo zwalić na system, wtedy człowiek nie może sobie nic zarzucić. Pewnie każdy z nas powie, że tego nie robi? Czy na pewno? Często słyszy się: „Wiesz, dostałem raka”, „Dostałam cukrzycy”, „Pochorowałem się”, „Nabawiłam się mięśniaków” itp.Zwroty te brzmią jakby człowiek żył w świecie idealnym, prowadził się nienagannie i nagle dopadła go choroba, nie wiedzieć dlaczego.

WZMACNIAJ ODPORNOŚĆ I PRZESTAŃ SIĘ TRZĄŚĆ NA WIEŚĆ O KORONAWIRUSIE CZY INNEJ GRYPIE

Cała Polska w panice. Ze sklepów znikają papiery toaletowe, mydła, ryż czy makaron. Zachowujemy się jak na wojnie, bo jak inaczej wytłumaczyć zapasy papieru toaletowego na długie miesiące czy ryżu, skoro jak zakładam dotychczas każdy z nas miał je w domu i nie brakowało na co dzień, tylko co jakiś czas robiliśmy zapas. Czy naprawdę ma to sens?

DLACZEGO NIE CZYTASZ ETYKIET SPOŻYWCZYCH?

Okazuje się, że wciąż spora ilość ludzi kupuje produkty spożywcze nie czytając ich składu, łudząc się, że słowa reklam mogą być prawdziwe. Nieuczciwych praktyk działających pomiędzy prawem jest masa, a na produkty zawierające jeden składnik z upraw ekologicznych nakleja się nalepkę „eko”. Jakim prawem?

NIEBEZPIECZNY NIEDOBÓR TŁUSZCZÓW W DIECIE

-„Chcę być zdrowa, a nie szczupła” – A to nie idzie w parze?

Zdrowe a tuczy? to po co się męczyć? Czyli dlaczego lepiej jeść zdrowo niż nie, odchudzając się.

Cześć, jestem Kasia.

Jestem edukatorką zdrowia i specjalistką od świadomej kuchni. Uczę kobiety, jak układać swoje odżywianie tak, by wspierało hormony, jelita, energię i dobre samopoczucie – bez restrykcji i diet, które kończą się frustracją. Pomagam pozbyć się wzdęć, uregulować pracę jelit, podnieść ferrytynę i wreszcie poczuć lekkość w ciele.

Moim celem jest pokazać Ci, że zdrowa kuchnia może być prosta, szybka i naprawdę wspierająca – a Ty możesz odzyskać energię, spokój i zaufanie do swojego ciała.