08 lutego 2019
Leczenie
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Naturalna witamina C odpowiedzią na większość chorób nowego świata

Podczas przeziębienia czy poważnej choroby lekarze przepisują nam całą listę leków na powstałe infekcje czy bakterie, w tym antybiotyków, nie zastanawiając się nad tym, że to nie niedobór leków wywołał chorobę, a niedobór składników odżywczych, mineralnych, witamin czy innych mikroelementów, który to sprawił, że organizm nie działa do końca jak powinien i się nie broni. Logicznie rzecz biorąc, wówczas należy przyjąć więcej niż przeciętnie składników odżywczych i witamin żeby uzupełnić niedobory tym samym wspomóc organizm w walce z bakterią czy infekcją, a nie leków osłabiających z długą listą skutków ubocznych, po których stosowaniu trzeba się ponownie leczyć…

Leki są ostatecznością, natomiast kolejki w aptekach pokazują, że łykane są częściej niż draże.

Utrzymanie wysokiego poziomu witaminy C we krwi jest istotne głównie dlatego, że ta właśnie witamina odpowiada za determinowanie naszego organizmu do samoleczenia.

Organizm ludzki ma zdolności samolecznicze, natomiast żeby je uaktywnić niezbędne jest utrzymanie go w pełnym zdrowiu.

W dzisiejszych czasach niełatwo jest naturalnie utrzymać wysoki poziom witaminy C we krwi nawet spożywając duże ilości pokarmów zawierających witaminę C, ponieważ jakość pożywienia uprawianego masowo jest dużo gorsza niż dawniej, gdy gleba nie była tak zanieczyszczona i bogata w minerały, które wpływały na jakość warzyw i owoców. Nie były one też nawożone Roundupem.

NATURALNA vs. SYNTETYCZNA

Podobno syntetyczna witamina C ma takie same właściwości jak witamina C naturalna.

Czyżby?

Syntetyczna witamina C to wyizolowany kwas askorbinowy. Kwas askorbinowy w takiej postaci nie występuje w naturze. Kwas askorbinowy to nie witamina C wbrew popularnemu przekonaniu.

Naturalna witamina C nie jest pojedynczym związkiem, jest związkiem zawierającym więcej niż jedną składową, owszem zawiera kwas askorbinowy o takim samym wzorze chemicznym ale to tylko część całej witaminy C. Żeby witaminę C można było nazwać witaminą C musi zawierać również m.in. rutynę, bioflawonoidy, współczynnik K, współczynnik J, współczynnik P, tyrozynazy i ascorbinogen.

Kwas askorbinowy to składnik, który ma zdolności ochronne innych aktywnych składników witaminy C przed utlenianiem się. Kiedy taka witamina jest wprowadzona do organizmu, to organizm względnie zdrowy jest w stanie ją przyjąć i jej składniki odpowiednio wykorzystać. Zatem podawanie wyizolowanego kwasu askorbinowego nie przyniesie korzyści jakie może przynieść stosowanie naturalnej witamina C.

WYPŁYW NATURALNEJ WITAMINY C NA ORGANIZM

Witamina C ma ogromny szereg zastosowań.

  • Przede wszystkim działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, wzmacnia odporność, wspiera układ krwionośny powstrzymując zmianę cholesterolu LDL w HDL. Badania pokazują, że u osób ze zwiększonym stężeniem witaminy C w organizmie ryzyko udaru było mniejsze.
  • Jest ona niezbędna u ludzi otyłych i borykających się z nadmiarem kilogramów, zwłaszcza w celu wsparcia układu sercowo-naczyniowego, który jest mocno nadwyrężony nadwagą.
  • Witamina C chroni przed rozwinięciem się licznych chorób oczu, zwłaszcza tych degeneracyjnych jak katarakta, odwarstwienie siatkówki czy jaskra.
  • Dzięki swoim antyhistamiowym właściwościom zapobiega alergiom i astmie. Jest wspierająca także przy innych chorobach układu oddechowego jak zapalenia zatok przynosowych.
  • Obecność witaminy C we krwi poprawia jakość skóry, przyśpiesza gojenie się ran, szybciej usuwa siniaki lub uniemożliwia ich powstawanie nawet przy mocniejszym uderzeniu. Wspomaga walkę z łuszczycą, obwisłą skórą, zmarszczkami, poparzeniami i wypryskami.
  • Witamina C wspiera tworzenie się kolagenu, który odpowiada nie tylko za jędrność naszej skóry ale jest on obecny w każdej kości i odpowiada za ich jakość. Pomaga on ranom goić się po wszelkiego rodzaju operacjach, urazach czy oparzeniach oraz tworzy nowe tkanki po złamaniach, zerwaniach ścięgien, skręceniach czy nawet przy zapaleniu stawów.
  • Witamina C redukuje objawy cukrzycy typu II oraz bierze udział w tworzeniu się neuroprzekaźników wspomagając leczenie depresji.
  • Stosowana z biofalwonami wspiera redukcję uciążliwych objawów menopauzy jak uderzenia gorąca.
  • Reguluje produkcję hormonu tarczycy, więc jest pomocna zarówno przy niedoczynności jak i nadczynności tarczycy.
  • Z dawkami do 2000 mg wspomaga leczenie uchyłków jelit i przyśpiesza gojenie się ran w jelicie. Jest też skuteczna w walce z zaparciami.
  • Wspomaga gojenie się dziąseł, przyswajanie żelaza i uzupełnia niedobory podczas leczenia m.in. z alkoholizmu.
  • Redukuje przewlekłe zmęczenie powodowane wolnymi rodnikami.
  • Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości, że jest niezbędna żeby cieszyć się pełnym zdrowiem?
  • Jeśli tak, to zobaczmy co na to lekarze walczący z nowotworami.

WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWNOWOTWOROWE

Linus Pauling za życia próbował dowieść, że witamina C w dużych dawkach ma zdolności zabijać komórki rakowe. W 2014 roku w czasopiśmie Science Translational Medicine zostały opublikowane badania nad terapią raka witaminą C potwierdzające tę tezę. Testy laboratoryjne wykazały, że witamina C ma właściwości przeciwnowotworowe i zdolności zabijania raka nawet w III i IV stadium choroby.

Jednocześnie zbadano 27 pacjentek z rakiem jajnika w stadium III i IV, którym również podczas chemioterapii podawano witaminę C. Okazało się, że te pacjentki które otrzymały wlewy z witaminy C miały znacznie mniej skutków ubocznych ze stosowania chemioterapii.

Kluczowe było to, że witaminę C podawano dożylnie, niedoustnie, a jej dawki były znacznie większe!

ŹRÓDŁA WITAMINY C

Świetnymi źródłami witaminy C są: acerola, dzika róża, czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki, pomarańcza, grejfrut, cytryna, rokitnik, brukselka, szpinak i wiele innych. Jeśli nie ma w diecie odpowiedniej ilości tych produktów spożywanych codziennie mogą pojawić się niedobory. Wówczas należy suplementować naturalną witaminę C w postaci np. sproszkowanej aceroli lub dzikiej róży. W ostateczności może być kwas askorbinowy natomiast koniecznie rozpuszczony np. w świeżo wyciśniętym soku ze świeżych pomarańczy gdzie mamy witaminę C w całości, a kwas askorbinowy odpowiednio ją „odeskortuje” do krwi.

Uzupełnianie niedoborów witaminy C może przynieść bardzo wymierne korzyści dla zdrowia. Od wzmocnienia odporności, przez wzmocnienie kości, aż do wspomagania układu hormonalnego. Dlaczego jednak witamina C wśród innych leków jest taka niedoceniona? Ponieważ jest to witamina, a natury nie da się opatentować i na niej zarobić.

Na szczęście 🙂

 

Love, Peace and Jarmuż <3

KOMENTARZE DO WPISU

NA BLOGU

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Informacja o cookies Zamknij informację o cookies
Ta strona korzysta z plików cookies(ciasteczek). Aby dowiedzieć się więcej na temat samych plików, sposobu ich używania oraz polityce prywatności, kliknij w dowiedz się więcej.