20 października 2018
Leczenie
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Zakwas z buraków – przepis i jego cudowne właściwości lecznicze

Aktualnie co druga osoba choruje na zespół jelita drażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelit. Badania potwierdzają zależności i współistnienie tych chorób z zaburzeniami psychicznych zwłaszcza na płaszczyźnie lękowej i depresyjnej. Zdrowe jelita są niezbędne do zachowania zdrowia psychicznego i fizycznego. Odpowiednie trawienia posiłków i wchłanianie mikroelementów ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i hormonalnego. O jelitach się mówi, że są naszym drugim mózgiem. To w jelitach nosimy kilogramy bakterii niezbędnych do zachowania pełni zdrowia. Więcej o tym pisałam tutaj.

Aby wspomóc nasz organizm na co dzień i dbać o zachowanie równowagi bioty jelitowej warto spożywać kiszonki. Jednymi z częściej stosowanych w moim domu jest zakwas buraczany. Tani i banalnie prosty w wykonaniu.

Dlaczego warto kisić buraki i co z tego możemy mieć?

WŁAŚCIWOŚCI ZAKWASU BURACZANEGO

Buraki same w sobie mają bardzo dużą ilość witaminy C, proces kiszenia jeszcze zwiększa tę ilość. Zawiera również witaminę A, K i witaminy z grupy B, tak często aktualnie suplementowane, ponieważ odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz są niezbędne przy przyswajaniu węglowodanów i zamianie ich na energię. Zawierają potas, żelazo, magnez i kobalt, który potrzebny jest w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Buraki są również źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do utrzymania ciąży.

WPŁYW NA ORGANIZM

Podczas procesu fermentacji buraków powstaje kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy, reguluje pracę jelita grubego i odbudowuje florę bakteryjną jelit. Jeśli ma taki wpływ na jelita to ma go również na hormony, które reguluje. Działa na potencję i hormony odpowiadające za owulację. Oczyszcza wątrobę i nerki.

Korzyści z picia zakwasu buraczanego nie ma końca, ponieważ ma on właściwości przeciwnowotworowe, odkwaszające, jak również przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii w jelitach. Zakwas często jest stosowany po chemioterapii, gdy organizm jest wycieńczony i wyjałowiony z wszelkich witamin i minerałów. Przy niedokrwistości czy anemii jest wręcz niezbędny, gdyż wpływa na proces tworzenia czerwonych krwinek.

Zawiera dużo błonnika, więc wspiera odchudzanie i daje uczucie sytości. Poprawia koncentrację i działa uspokajająco. Poprawia wydolność organizmu i ma wpływ na kondycję.

Krąży również opinia, że jest świetny na kaca! 🙂

PRZEPIS NA ZAKWAS

Będziesz potrzebować:

– 3 l słoik lub glinianka

– ok. 1-1,5kg buraków

– 1 duża lub 2 mniejsze cebule

– 3 większe ząbki czosnku

– 4szt. ziela angielskiego

– 4szt. pieprzu ziarnistego

– 3 liście laurowe

– sól do smaku (niepełna łyżka)

– majeranek (dodany do smaku po zakiszeniu)

Buraki, cebule i czosnek pokroić w większe kawałki, dodać przyprawy (poza majerankiem)  i wrzucić do słoika. Całość zalać surową, posoloną wodą z filtra. Raz dziennie zamieszać zakwas, pilnować, żeby warzywa nie wypłynęły ponad powierzchnię wody, aby zapobiec pojawieniu się pleśni (metoda mojej mamy to położenie czegoś lekkiego na powierzchnię słoika, może to być mniejsza pokrywka – wierzchem do dołu). Zakwas odstawić w ciepłe i ciemne miejsce. Po ok. tygodniu zakwas będzie gotowy do spożycia. Dodać majeranek do smaku. Przelać do szklanego naczynia i przechowywać w lodówce.

Opcjonalnie, aby szybciej otrzymać zakwas: dodać 2/3 łyżki poprzedniego zakwasu, jeśli nie ma, to wody z ogórków kiszonych (domowych). To przyśpieszy proces fermentacji o jakieś 2 dni.

JAK SPOŻYWAĆ ZAKWAS Z BURAKÓW?

Aby zachować wszystkie właściwości zakwasu z buraków nie należy go gotować. Spożywać go w temperaturze do 38 stopni, gdyż powyżej traci sporą część swoich właściwości. Najlepiej będzie spożywać go rano na czczo. Po kilku dniach można zauważyć znaczną poprawę w samopoczuciu. U osób z problemami jelitowymi lub zaparciami można zauważyć znaczną poprawę w kondycji jelit.

Dajcie koniecznie znać w komentarzach czy udało się zrobić zakwas i jak na was wpłynął!

Smacznego!

Love, Peace and Jarmuż <3

http://old.ipin.edu.pl/fpn/aktualne/2013/10/02_F2013-02_FARM.pdf

KOMENTARZE DO WPISU

NA BLOGU

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Informacja o cookies Zamknij informację o cookies
Ta strona korzysta z plików cookies(ciasteczek). Aby dowiedzieć się więcej na temat samych plików, sposobu ich używania oraz polityce prywatności, kliknij w dowiedz się więcej.