17 marca 2018
Leczenie
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Pokrzywa, napój bogów! Czyli dlaczego piję ją codziennie.

Jeżeli nie jesteś w stanie wypić żadnego zioła, nie przechodzi Ci przez gardło, to słowo daję, że pokrzywę można wypić i to ze smakiem. Nawet najbardziej zatwardziali przeciwnicy wszelkiego rodzaju ziół, są w stanie się skusić na szklaneczkę jednego z najbardziej wszechstronnych w zakresie działania napojów, bo jest po prostu smaczna. Wiadomo, że to nie coca-cola, ale samopoczucie po niej jest zdecydowanie lepsze niż po coca-coli i wartości ma nieco więcej, ale do rzeczy.

Pokrzywa zwyczajna jest od setek lat uznawana za roślinę leczniczą stosuje się ją w ziołolecznictwie, w kuchni, a nawet w kosmetyce. Nie bez powodu, ponieważ badania biochemiczne wykazały w niej zawartość takich witamin jak A, E, K, czy C. Zawiera również krzem, wapń, magnez i żelazo. Jest bogata w m.in. chlorofil, flawanoidy, cholinę, histaminę, serotoninę, fitosterole, taniny i wiele innych. Liczne badania udowadniają, że wspomaga leczenie mnóstwa chorób i dolegliwości.

Jakie więc właściwości ma pokrzywa?

WŁAŚCIWOŚCI OCZYSZCZAJĄCE

Pokrzywa ma cudowne właściwości detoksykacyjne. Łagodnie oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn. Poprawia pracę układu trawiennego. Usuwa nadmiar kwasu moczowego, co pozwala uwolnić się od bólu stawów. Oczyszcza krew i jest wspaniałym detoksykantem po antybiotykoterapii.

ROZPUSZCZA KAMIENIE NERKOWE

Działa zbawiennie na drogi moczowe. Wspomaga wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii takich jak chlorki czy mocznik. Oczyszcza nerki. Badania kliniczne wykazały, że pokrzywa spożywana regularnie, wspomaga rozpuszczanie kamieni nerkowych oraz zapobiega powstawaniu nowych. Jest więc zbawienna przy kamicy nerkowej i innych dolegliwościach układu moczowego. Co więcej, leczy delikatny przerost gruczołu krokowego!

LECZY Z ANEMII

Dzięki idealnej proporcji witamin i minerałów pokrzywa działa krwiotwórczo. Regularne stosowanie pokrzywy ma pozytywny wpływ na leczenie niedokrwistości (anemii), wzrost minerałów oraz zwiększenie funkcji obronnych organizmu.

IDEALNA NA ODPORNOŚĆ

Pokrzywa wpływa na układ immunologiczny, zwiększa odporność organizmu tym samym zmniejszając podatność na infekcje bakteryjne. Pobudza proces niszczenia wirusów poprzez tworzenie interferonów, posiada zdolność niwelowania bakterii i grzybów. Wspomaga tworzenie się przeciwciał, które są naturalnym mechanizmem obronnym.

ZABIJA KOMÓRKI RAKA PIERSI

Badania wykazały, że ekstrakt z pokrzywy doprowadza do apoptozy komórek rakowych raka piersi, czyli po prostu je uśmierca. Zatem nawet w sytuacji krytycznej warto spróbować, rozwiązania które nie wywołuje skutków ubocznych.

WSPOMAGA LECZENIE CUKRZYCY I TRZUSTKI

Badania na żywym organizmie i poza nim wykazały, że połączenie aktywności fizycznej w postaci pływania i przyjmowanie ekstraktu z pokrzywy ma wpływ na naprawę tkanek ścianki trzustki u chorych na cukrzycę. Ponadto, zanotowano zwiększoną wrażliwość na insulinę oraz na glukozę.

ZWALCZA STANY ZAPALNE JELIT

Zbadano wpływ pokrzywy na stany zapalne w organizmie i okazuje się, że jest świetnym fitofarmaceutykiem (lekiem ziołowym) i suplementem diety w różnego rodzaju stanach zapalnych, głównie jelita grubego. Co więcej, zioło to posiada zdolność do zwiększania wchłanialności substancji odżywczych w jelitach, jedynym z najważniejszych organów w ludzkim ciele, odpowiedzialnym m.in. za odporność organizmu.

LECZY CHOROBY REUMATYCZNE

Zioło to zawiera w sobie kwas mrówkowy i histaminę. Gdy wejdzie w kontakt ze skórą wywołuje przekrwienie, pobudza to receptory oraz poprzez niwelowanie stanów zapalnych, wspomaga leczenie chorób reumatycznych takich jak: gościec stawowy, reumatyzm czy artretyzm. Stosuje się wówczas i okłady i spożywa wyciąg z pokrzywy.

JEST NIEZBĘDNA PODCZAS LECZENIA RAKA

Przy leczeniu konwencjonalnym różnego rodzaju zmian nowotworowych, często stosowana jest cytoplastyna, jest to jeden z leków wykorzystywany podczas chemioterapii. To silna trucizna, która owszem zabija komórki rakowe, ale jest też toksyczna dla organizmu człowieka, uszkadza nerki czy słuch. Badania wykazały, że pokrzywa wykazuje właściwości ochronne i antyoksydacyjne przeciw toksyczności cytoplastyny, zapewne poprzez zwiększanie właściwości przeciwutleniających układu odpornościowego. Przy tak silnej truciźnie, jest wręcz niezastąpiona.

ZALECANA W CIĄŻY

Ze względu na zawartość witamin i mikroelementów zaleca się spożywanie pokrzywy przez kobiety w ciąży oraz po porodzie. Kluczową rolę odgrywa tu zawartość żelaza oraz miedzi. Również działanie oczyszczające jest w tym stanie wysoce pożądane, gdyż zatrzymywanie wody w organizmie jest częstą dolegliwością w stanie błogosławionym.

ŁAGODZI OBJAWY PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego)

Zespół napięcia przedmiesiączkowego odbija się na każdym, znają go nie tylko kobiety – prawda Panowie? 😉 Pokrzywa podczas PMS łagodzi wzdęcia i bóle brzucha. Następnie, podczas miesiączki łagodzi krwawienia i poprawia ukrwienie.

WSPOMAGA ODCHUDZANIE

Wydzielając sekretynę pokrzywa wspiera pracę trzustki i reguluje wydzielanie żółci. Usprawnia pracę nerek i działa moczopędnie, a to powoduje usunięcie nadmiaru wody z organizmu. Innymi słowy, wspomaga proces odchudzania.

JAKĄ POKRZYWĘ SPOŻYWAĆ?

Pokrzywę można dostać w zasadzie wszędzie, ale jeśli zbieramy ją sami to pamiętajmy, żeby zbierać młodą pokrzywę, czyli mniej więcej do połowy czerwca. Oczyszczoną pokrzywę suszymy na powietrzu, w zacienionym miejscu. Ziół nie należy suszyć na słońcu bo tracą swoje właściwości. Gotową, parzymy ok. 10 min.

Możemy również przygotować sok z pokrzywy. Wystarczy użyć sokowirówki i liści młodej pokrzywy. Można ją też zalać wodą, ważne żeby nie była gorąca (co najwyżej lekko ciepła) i odstawić na jakiś czas, następnie zblendować, a przez gazę wycisnąć sok. Taki sok należy spożyć w ciągu kilku dni.

KIEDY NIE STOSOWAĆ?

Jak widać, pokrzywa jest ziołem o silnym działaniu, dlatego może nasilać działanie niektórych leków. Mimo że dla osób z cukrzycą byłaby strzałem w dziesiątkę, ponieważ przy niewielkich nadwyżkach poziomu cukru we krwi może bardzo pomóc, to już osoby przyjmujące leki na cukrzycę muszą konsultować się z lekarzem przed jej stosowaniem. Nie stosuje się jej z lekami przeciwzakrzepowymi. Należy też na nią uważać przed zabiegami chirurgicznymi oraz w przypadku obrzęków serca spowodowanymi niewydolnością nerek. Najbezpieczniej przypadku stosowania wszelkich leków skonsultować się z lekarzem.

 

Jak widać, szerokie spectrum zastosowania pokrzywy sprawia, że nawet jeśli nam nic nie dolega, to warto wprowadzić ją do naszej codziennej diety, może nas uchronić przed różnymi chorobami i dolegliwościami, poprawić samopoczucie, tym samym jakość życia. Jest to dobra alternatywa dla mniej wartościowych napojów w diecie i może być początkiem zmiany nawyków. Sama stosuję i gorąco polecam.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29518971
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29506637
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14716106
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28962451
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29017944
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28544187
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24516872
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21939360
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26980377

Love, Peace and Jarmuż

KOMENTARZE DO WPISU

NA BLOGU

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Informacja o cookies Zamknij informację o cookies
Ta strona korzysta z plików cookies(ciasteczek). Aby dowiedzieć się więcej na temat samych plików, sposobu ich używania oraz polityce prywatności, kliknij w dowiedz się więcej.