07 maja 2018
Leczenie
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Omega-3 – kwasy tłuszczowe działające jak lekarstwo!

O niesamowitym wpływie Omega-3 na nasze zdrowie mówi się od dawna, posiada właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdzycowe, przeciwdziała procesom zapalnym w organizmie i minimalizuje choroby sercowo-naczyniowe. Przy regularnym stosowaniu niweluje objawy łuszczycy, depresji, alergii, a nawet cukrzycy typu 2. Każdy organizm by dobrze funkcjonować, powinien przyjmować dobrej jakości kwasy tłuszczowe Omega-3 z dobrych i zróżnicowanych źródeł.

Czym zatem jest magiczne Omega-3?

Jak na nas wpływa?

Skąd je pozyskać?

Jak i ile jej spożywać, żeby dostarczyć ich odpowiednią ilość i jakość?

Omega-3 jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym, w którego skład wchodzą kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dekozaheksaenowy (DHA). Każdy z tych kwasów ma inne właściwości. Każdego z tych kwasu należy dostarczyć w odpowiedniej proporcji. Kwasy tłuszczowe są bardzo ważne do rozwoju naszego mózgu, jako że 60% mózgu składa się właśnie z tłuszczu. Do jego prawidłowego funkcjonowania niezbędne jest dostarczenie odpowiedniej jakości i proporcji dobrych tłuszczów. Tłuszcze są również podstawą budowy siatkówki oka, jak również są też niezbędne do zachowania odpowiedniej ruchliwości plemników. Mają świetny wpływ na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.

PODZIAŁ Omega-3

Kwas ALA: jest antyoksydantem, chroni przed wolnymi rodnikami. Jest podstawowym kwasem tłuszczowym, gdyż musi zostać dostarczony z pożywienia, organizm nie jest w stanie wytworzyć go samodzielnie.

Kwasy EPA i DHA, dwa bardziej szlachetne kwasy, które posiadają szereg udokumentowanych badaniami właściwości prozdrowotnych: osłabiają stany zapalne, optymalizują układ nerwowy, wspomagają procesy koncentracji, przeciwdziałają miażdżycy, zakrzepicy, zatorom, redukują ilość trójglicerydów we krwi oraz wspomagają pracę mózgu.

NIEDOBÓR EPA I DHA Z RODZINY Omega-3

Wielu z nas dotyczy niedobór każdego z 3 kwasów, ale nawet osoby dostarczające odpowiednią ilość kwasu ALA, często nie dostarczają odpowiedniej ilości DHA i EPA. Taka sytuacja ma miejsce, gdy jedynym źródłem kwasów Omega-3 są źródła roślinne.

Pomimo tego że kwas ALA ma zdolność konwersji do EPA i DHA, nie jest możliwe dostarczenie optymalnej ilości tych kwasów do organizmu. Teoretycznie moglibyśmy wyłącznie za pomocą np. oleju lnianego (który głównie składa się w kwasu ALA) dostarczyć sobie kompleksowo Omega-3, a w praktyce badania wykazują, że niecałe 5% kwasu ALA jest w stanie przekształcić się w EPA, a wyłącznie 0,5% w DHA.

Z CZEGO DOSTARCZYĆ Omega-3?

Najlepszym źródłem kwasu tłuszczowego ALA jest olej lniany, tłoczony na zimno. Znajdziemy go również w siemieniu lnianym, oleju konopnym, innych olejach roślinnych, nasionach chia, orzechach włoskich czy warzywach liściastych. Trzeba jednak pamiętać, że stężenie będzie zdecydowanie wyższe w oleju lnianym i wystarczy nam łyżka dziennie, względem tego co będzie w warzywach liściastych, których musielibyśmy zjeść nieporównywalnie więcej.

Natomiast głównym źródłem EPA i DHA są tłuste ryby, takie jak: łosoś (ten pacyficzny), makrela, dorsz, tuńczyk, halibut oraz owoce morza.

Dostarczanie kwasów tłuszczowych zarówno z pożywania roślinnego jak i zwierzęcego jest niezmiernie ważne, aby zoptymalizować dostarczenie wszystkich kwasów w odpowiedniej ilości.

Jako że spożycie ryb wiąże się ze spożyciem metali ciężkich np. rtęci, warto zaraz po ich zjedzeniu suplementować chlorellę, która ma zdolność oczyszczania właśnie z metali ciężkich.

Omega-3 NA CHOROBY SERCA

Kwas Omega-3, zwłaszcza DHA i EPA mają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu LDL i podnoszące dobry cholesterol HDL. Obniżają poziom trójglicerydów. Działają przeciwmiażdżycowo i zapobiegają sklejaniu się płytek krwi, tym samym zapobiegają zakrzepom. Zapobiegają chorobom wieńcowym i zawałowi serca.

U osób otyłych jest dużo większe ryzyko zachorowania na wszelkie choroby serca. Wykonano badania na otyłych dzieciach z zaburzeniami rytmu serca, które wykazały, że podanie kwasów z rodziny Omega-3 poprawiły rytm serca dzieci i był on niemal taki, jak u osób zdrowych. Zaleca się zatem dostarczanie kwasów z rodziny Omega-3 u otyłych dzieci i młodzieży.

DHA PRZECIWDZIAŁA UDAROM

Kwas DHA pomaga zapobiegać udarom. Natomiast badania pokazują, że nawet po przebytym udarze, dostarczanie DHA zmniejsza uszkodzenia mózgu, poprzez stymulację substancji chroniącej tkankę nerwową przed uszkodzeniem. Warto zacząć suplementowanie DHA nawet, gdy stan chorego jest ciężki, aby wspomóc proces rekonwalescencji. Ciało człowieka ma naturalne zdolności naprawcze, czasami tylko wystarczy mu stworzyć odpowiednie warunki.

DHA ZWALCZA DEPRESJĘ

Kolejne badania pokazują, że niedobór kwasów tłuszczowych DHA przyczynia się do zaburzeń przekaźnictwa w neuronach serotoniny czy dopaminy. To z kolei ma silny związek z takimi chorobami jak depresja. U pacjentów cierpiących na depresję zazwyczaj diagnozuje się niedobór DHA. Dostarczanie kwasu DHA i innych kwasów z rodziny Omega-3 wspomaga leczenie nie tylko depresji ale i innych chorób na podłożu psychicznych, układu nerwowego, w tym depresji czy schizofrenii.

Omega-3 W CIĄŻY

Badania pokazują, że dostarczanie Omega-3 podczas ciąży wydłuża trwanie ciąży, zapobiega przedwczesnemu porodowi, zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu przedrzucawkowego czy depresji poporodowej. Noworodki, których matki dostarczały Omega-3 mają większą masę urodzeniową i bardziej wykształcony układ nerwowy.

Omega-3 WSPOMAGA ODCHUDZANIE

Poprzez odżywianie mózgu, Omega-3 uwrażliwia go na leptynę, hormon wytwarzany przez tkankę tłuszczową.Wpływa to na zmniejszenie apetytu oraz na regulację poziomu glukozy we krwi. Ca ły ten proces wspomaga odchudzanie oraz sprawia, że mamy większą kontrolę nad apetytem.

OBJAWY NIEDOBORU

Mało kto sobie zdaje sprawę że suchość skóry, permanentne przemęczenie, ból stawów, łamliwe paznokcie, włosy, czy zaparcia mogą być przyczyną niedoboru Omega-3. Te z pozoru niegroźne objawy mogą się przerodzić w poważne choroby.

W JAKIEJ ILOŚCI DOSTARCZAĆ Omega-3

Instytut Medycyny Narodowej Akademii Nauk nie ustanowił górnej granicy spożywania Omega-3. Można zatem wnioskować, że całkowicie bezpieczne jej większe spożycie. Dorośli mężczyźni i młodzież powinna spożywać min. 1,6 g kwasów tłuszczowych Omega-3, gdzie dla kobiet przyjmuje się min. 1,1 g na dobę. Optymalnie można przyjać że 2% pełnego zapotrzebowania kalorycznego powinniśmy przyjąć w postaci kwasów NNKT.

Wszystko jest jednak uzależnione od masy ciała, dolegliwości oraz predyspozycji indywidualnych, zatem wszelkie większe spożycie czy suplementacja Omega-3 powinna zostać skonsultowana indywidualnie ze specjalistą.

Omega-3 jest jednym z Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), niezbędnych dlatego, że są one kluczowe do rozwoju organizmu ludzkiego. Badania udowodniły, że u osób dostarczających do organizmu Omega-3, w tym kwasy tłuszczowe EPA i DHA, zmniejszyło się ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, cukrzycy typu 2, chorób jelit, chorób reumatoidalnych, demencji starczej, choroby Alzheimera, zaburzeń dwubiegunowych, otyłości oraz tak popularnych w dzisiejszych czasach alergii.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29681953
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29651972

KOMENTARZE DO WPISU

NA BLOGU

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Informacja o cookies Zamknij informację o cookies
Ta strona korzysta z plików cookies(ciasteczek). Aby dowiedzieć się więcej na temat samych plików, sposobu ich używania oraz polityce prywatności, kliknij w dowiedz się więcej.